نکته ی مهمی که در ساخت یک رزومه ی حرفه ای و خوب اهمیت دارد، سفارشی سازی رزومه است. به این معنا که یک فرد فارغ التحصیل باید روش خود را برای ساخت رزومه رایگان کاری به کار بگیرد و یک فرد با تجربه و دارای سوابق شغلی و مهارت های فنی زیاد نیز باید از ساختار دیگری در رزومه ی کاری خود استفاده کند.

در این مقاله، رزومه مناسب افراد کارجو و متقاضی استخدام را به 4 دسته کلی تقسیم کرده و برای هر دسته مشخص می کنیم چه بخش هایی را در رزومه و با چه ترتیب و اولویت بندی قرار دهند.

 

1. رزومه کاری خوب برای عموم کارجویان

این نوع نمونه رزومه برای اکثر افراد کارآمد بوده و با این ساختار می توان یک رزومه کاری خوب برای استخدام نوشت:

  • توصیف خلاصه
  • مهارت های تجربی
  • سوابق شغلی
  • تحصیلات
  • دوره ها و گواهینامه ها

این روشی است که اکثر مردم زمانی که تصمیم به ساخت یک نمونه رزومه خوب می گیرند از آن استفاده کرده و به ترتیب فوق اطلاعات خود را در رزومه شان می نویسند. دقت داشته باشید که در بخش توصیف خلاصه از ویژگی های عمومی چیزی ننویسید و سعی کنید خلاصه رزومه خود را در بخش توصیف خلاصه بنویسید.
اگر فردی با مهارت های زیاد و تجارب فنی بالایی هستید بهتر از این قسمت برای کوتاه تر کردن رزومه کاری تان استفاده کنید و در این بخش به طور خلاصه مهم ترین و مرتبط ترین آن ها را در این بخش رزومه کاری بنویسید و از نوشتن عباراتی هم چون علاقه مند به کار تیمی، سخت کوش، منظم و غیره پرهیز کنید و بر روی دستاورد های عددی خود تمرکز کنید. در واقع توصیف خلاصه، گل رزومه کاری شما و چکیده نمونه رزومه شما است.

 

      برای مشاهده تاریخ آنلاین امروز می توانید از تقویم آنلاین استفاده کنید.


یک از دلایل استفاده از این ساختار این است که همه چیز در همان جایی که کارفرما و فرد استخدام کننده انتظار دارد قرار گرفته و او به راحتی و در کم ترین زمان می تواند تحصیلات و مهارت های شما را بررسی کند و در صورت خوب بودن مهارت ها و توانایی هایتان شما را برای مصاحبه کاری دعوت کند.

 

2. رزومه کاری خوب برای افراد تازه فارغ التحصیل شده

  • تحصیلات
  • مهارت های تجربی
  • مسئولیت هایی که دردانشگاه برعهده داشته اید. (به عنوان مثال اگر مسئول انجمن های دانشگاهی یا یک تیم علمی و غیره بوده اید)
  • فعالیت های خارج از کلاس و جوایز و تقدیر نامه هایی که دریافت کرده اید.
  • مهارت ها و گواهینامه ها

فرم رزومه ی افراد تازه فارغ التحصیل شده یک مورد خاص است. با این که اکثر شرکت ها و افراد استخدام کننده از افراد کارجو و متقاضی استخدام حداقل یک یا دو سال تجربه کاری مرتبط می خواهند، اما فرصت های شغلی بی شماری هم برای افراد تازه کار اما توانمند وجود دارند.

به همین دلیل زمانی که تحصیلات خود را در بالاترین بخش و بعد از اطلاعات تماس می نویسید در واقع این سیگنال را به کارفرمای احتمالی خود می دهید که شما یک نیروی با سواد و آماده ی کار تمام وقت هستید.

در ضمن به هیچ وجه فعالیت های خارج از کلاس خود را دست کم نگیرد، چرا که مهارت های (مهارت های نرم و سخت) بسیاری در همین گروه ها و فعالیت ها می توان به دست آورد که به شما در محیط کار کمک بسیاری خواهد کرد. پس حتماً این فعالیت های را در رزومه شرکت خود اضافه کنید.

منبع: